Over

Toneelensemble ‘Die Kleyne Luyden’ (DKL) biedt al meer dan 65 jaar inwoners van Zaltbommel en omstreken de gelegenheid om hun acteerkunsten te vertonen. Theater De Poorterij vormt onze  thuisbasis. Daar repeteren we (op maandagavond) en voeren we onze reguliere voorstellingen op.

Het streven van DKL is om elk jaar een grote productie op de planken te zetten en gedurende het jaar in te spelen op activiteiten in de omgeving; vaak in de vorm van straattoneel.

Bij de repetities staat spelplezier voorop, naast het streven om zoveel mogelijk leden daadwerkelijk te laten spelen. Daarbij geldt de randvoorwaarde dat het eindresultaat voldoende kwaliteit moet hebben om de kopers van een entreekaartje waar voor hun geld te kunnen geven. Bij DKL streven we naar een mix van een gezellige vereniging en een kwalitatief hoogwaardig toneelgezelschap.

Om de financiën van de vereniging op orde te houden, biedt DKL een aantal betaalde activiteiten aan. U kunt bij ons kleding huren voor bijzondere gelegenheden. En het is ook mogelijk om ons in te huren om uw feest/manifestatie op te luisteren. Als figuranten en/of met een in overleg gekozen korte opvoering van een toneelstuk.

 

Historie

Na de vijf duistere oorlogsjaren werd alom begonnen met de wederopbouw. Zo ontstond binnen de Zaltbommelse St. Martinusparochie de gedachte een eigen toneelgroep op te richten. De toenmalige kapelaan pater van Hemert deed een oproep vanaf de preekstoel. Dit had tot gevolg dat op 4 februari 1948 de toneelgroep onder de door Gien Vissers bedachte naam ‘ Die Kleyne Luyden’ van start ging.

Vijftig jaar gespeelde stukken

In die periode van 50 jaar werden 61 stukken gespeeld. Dat betekent rekenkundig, dat het ensemble gemiddeld één of twee nieuw stukken per jaar op het repertoire nam. Vooral in de eerste decennia van de roemruchte geschiedenis werden stukken vaker dan éénmaal gespeeld.
Neem bijvoorbeeld ‘De huistyran’. Dit stuk werd niet minder dan tweeëntwintig keer gespeeld. Of ‘De bungalow’. Dit stuk ging vijfentwintig keer over het voetlicht.
Ruw geschat maakten de Luyden zich zo’n 225 keer gereed voor de strijd én niet alleen in Bommel. Tot ver daar buiten werd gespeeld zoals in Zwijndrecht, Den Bosch, Heukelum, Geldermalsen, Hedel, Ammerzoden etc, etc…De toename van het aanbod van allerhande vermaak, zoals met name de televisie, had tot gevolg dat er een dalende belangstelling voor het amateurtheater optrad. De kwantiteit van de voorstellingen buiten Zaltbommel nam af. De kwaliteit niet, in tegendeel. Jaarlijks worden de voorstellingen van de Luyden nog steeds zeer goed bezocht.